Spurcycle fietsbel: inhalen onder begeleiding van een Tibetaanse gong

Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 14586
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Klever X Alpha 45

De fabrieksbel die bij de Stromer fietsen wordt geleverd past feitelijk niet bij de snelheid van deze pedelec. Liefst wil je andere weggebruikers, met name groepjes fietsers en wandelaars die het pad graag breeduit met z'n allen gebruiken, ruim van tevoren laten weten dat je eraan komt. Zo heeft men de tijd om om te kijken, te constateren dat er iets snels aan komt en (hopelijk) een beetje ruimte te maken.

De bel op de Stromer klinkt niet hard genoeg om de gewenste afstand tot andere weggebruikers te overbruggen. Pas als je vlak achter iemand fietst en je je snelheid van pakweg 42km/u al heeeeelemaal hebt moeten laten zakken naar een kilometer of 20 per uur, dán heeft het zin om te bellen. Eerder word je domweg niet gehoord.

Hoewel het naar mijn mening zeker wenselijk is om tijdens het inhalen van langzamere weggebruikers je snelheid op je pedelec te matigen, hoeft dat echt niet zo radicaal. Zolang je je komst maar op tijd kenbaar kunt maken en niet als een gék doorploegt is er weinig aan de hand.

Op zoek naar een andere bel dus.

Ik trapte voluit in de design-val en kocht voor 20 euro een superleuke Knog Oi:

knog oi.jpg
knog oi.jpg (44.48 KiB) 8848 keer bekeken

De Knog Oi ziet er op je Stromer net zo fraai uit als op het plaatje, maar wat een miskoop was dat! De Knog Oi klinkt nog zachter dan de fabrieksbel. Harder proberen te bellen door het kunststof hamertje wat verder naar achteren te trekken en dan pas te laten schieten heeft een averechts effect, want daarmee raakt het metaal van de bel de houder: geen ping maar pok... Geen enkele medeweggebruiker is onder de indruk van het lieflijke klingeltje dat de Oi produceert, dus de bel zorgt alleen maar voor meer frustratie.

Dat ging me niet nog een keer gebeuren. Ik zocht verder.

Eén van de verkopers van Stromer Conceptstore Qicq kwam er al mee, en toen ik verder online ging zoeken bleek de Bel der FietsBellen gelukkig inderdaad te bestaan: de Spurcycle Bell. De Spurcycle bell is een in Amerika ontworpen en geproduceerde fietsbel, leverbaar in zilver en zwart en klinkt (echt waar!!) als een mini-versie van een Tibetaanse gong.

spurcycle bike bell.jpg
spurcycle bike bell.jpg (39.45 KiB) 8848 keer bekeken

De klank van de Spurcycle bel is even luid als mooi. Niet snerpend, net wat lager dan de gemiddelde fietsbel maar toch ietwat irritant en met véél meer volume. De bel klinkt dermate lang door dat je iedereen vriendelijk woioiiioiiiiioinngggg-nagalmend inhaalt. Dit is de mijne:

SpurCycle bell.jpg
SpurCycle bell.jpg (86.91 KiB) 8848 keer bekeken

De bel kost alleen wel even 60 euro. Maar het moet gezegd: voor mij is-ie het meer dan waard gebleken.

Voor wie die zes tientjes (wie telt er nog mee als je op een fiets van een euro of 6.000 rondrijdt) wat te gortig is: nep-Spurcycle bellen worden in overvloed aangeboden op de bekende Aziatische plagiaat websites zoals Aliexpress en Alibaba. Prijs: vanaf een paar euro.

Hoewel ik persoonlijk bezwaren heb tegen plagiaat, je benadeelt er de ontwerper en verkopers van "the real thing" immers enorm mee, adviseer ik iedereen die toch een imitatie bel overweegt om de varianten van een paar euro links te laten liggen. Beter goed gejat dan slecht bedacht gaat hier namelijk niet op: het is troep, klinkt als troep en valt als troep uit elkaar als je er alleen al naar kijkt.

De enige fatsoenlijke neppert is de variant van RockBros. RockBros heeft serieus werk gemaakt van het plagiëren en de originele Spurcycle bel onderdeeltje voor onderdeeltje, inclusief het kartonnen doosje waarin de bel wordt geleverd, nagemaakt. Belangrijkste verschil tussen de twee: de metaal-legering van de belklok zelf. En... dat hoor je terug!

Kijk en luister zelf en maak pas daarna je keuze:

Stromer ST1 X (2017) --> Stromer ST2 S (2018) --> Klever X Alpha 45 (2021)
Lomito

Ik heb enkele weken rondgereden met een imitatie-bel (€ 30) om uit te proberen. Het viel me behoorlijk tegen, die bel (The Bell) is een slap aftreksel van het origineel. Uiteindelijk overstag gegaan en in België de bel-der-bellen gekocht omdat de bel in NL/DE nauwelijks verkrijgbaar is. En zelfs dat bleek niet eenvoudig met een verkeerde adressering, maar gelukkig een eerlijke klant die zijn dubbel ontvangen bel daadwerkelijk per post doorstuurde. En uiteindelijk is alles goed gekomen, de eerlijke klant heeft zijn onkosten van mij vergoed gekregen en ik heb die kosten weer kunnen verhalen op de webwinkel.

Is de bel het belachelijke bedrag van 55-60 euro waard? Voor een Stromer-rijder is die vraag niet moeilijk te beantwoorden, voor een argeloze gast die hier meeleest: JA. Net als goede verlichting is een goede bel een investering in veiligheid.
satbird
Pro
Pro
Berichten: 62
Lid geworden op: 25 jul 2017, 09:30
Locatie: Lingewaard

Er is geen andere bel die in de buurt komt van de spurcycle.
Het is een ongewoon krachtig en landurig geluid 😆
Men hoort je op ruime afstand al aankomen.
Zeer aan te bevelen. :cool2:
Laatst gewijzigd door satbird op 28 jul 2017, 16:25, 1 keer totaal gewijzigd.
+Stromer- ST2s my "Grey Venge". :cool2:
Osm
Rookie
Rookie
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jun 2017, 23:48

Ik kom elke ochtend dezelfde groep leerlingen tegen, en zij herkennen mijn bel al. :lol:
De Spurcycle is elke euro waard. Iedereen hoort: he, iemand wil mij inhalen

Groet
OSM
JorisI
Rookie
Rookie
Berichten: 6
Lid geworden op: 29 jun 2017, 14:01

Voor wie maar geen genoeg krijgt van reviews...
De mannen van bikeradar hebben de bel ook eens getest.
http://www.bikeradar.com/road/gear/cate ... iew-51427/
Awv
Veteraan
Veteraan
Berichten: 420
Lid geworden op: 03 jul 2017, 09:03

Ik wil ook zo'n ding. Ik zeg 'the bell' wel af na vernietigend commentaar elders op dit forum


Stromeur. ....nieuwe groepsaankoop? :bi
Een witte ST1x:hy: met BF als enige uitspatting. ...oh ja...en een spatlapje :geek: & nep spurcycle, ..&conti top contact winter bandjes, &ali spaakreflectoren, &ultegra 8000R cassette 11-28, 34km enkele reis.
Gebruikersavatar
Fastedde
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 341
Lid geworden op: 16 jul 2017, 18:10
Locatie: Friesland
Merk SP: Stromer ST2s
Km-stand: 7500

Vorige week bij de aanschaf van de Bodyfloat meteen de Spurcycle bel meebesteld, stomd al lamg op mn wensenlijst, moest er eens van gaan komen.

Ik kan zeggen: HIJ WERKT ECHT GOED! Waar ik voorheen wel 3x moest bellen om aandacht, is nu 1 x de Tibetaanse gong voldoende, en mensen kijken nog om ook.....

Ik moet zeggen dat t een veilig gevoel geeft, en daar is t toch om te doen? :dwarf:
+ST2S and n-joying it to the max...
Rutger
Pro
Pro
Berichten: 46
Lid geworden op: 27 mei 2017, 13:40

Ik heb ook vandaag voor de eerste keer met de spurcycle bel gereden. Precies wat Fastedde aangeeft: op grote afstand gelijk reactie van mensen, veel veiliger!
Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 14586
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Klever X Alpha 45

Awv schreef: 01 aug 2017, 18:02 Stromeur. ....nieuwe groepsaankoop? :bi
Daar zal het inderdaad wel een keer van komen. Overigens staat het iedereen vrij om een groepsaankoop te starten :az
Stromer ST1 X (2017) --> Stromer ST2 S (2018) --> Klever X Alpha 45 (2021)
Reinout-ST3
Veteraan | Ambassadeur | Forum Supporter
Veteraan | Ambassadeur | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 742
Lid geworden op: 18 jun 2017, 09:49
Locatie: Elst (Gld)
Merk SP: ST3
Km-stand: 40.000

Topding.....en dat had ik al gemeld.
Dat geldt ook hier in Denemarken waar ze duidelijk nog geen Speed-Pedelecs gewend zijn.
Maar deze bel zorgt voor een waarschuwing die, ondanks de straffe wind, duidelijk genoeg doorkomt !

Moet van mij betreft een vaste accessoire voor een Stromer (maar ook andere Speed-Pedelecs) worden. Dat zal wel niet gaan lukken want er zijn ook 25 km/h Stromers en over afzienbare tijd gaat de nieuwe homologatie-wetgeving in en zullen Speed-Pedelecs toch met een elektrische toeter afgeleverd MOETEN gaan worden.
Daar heb ik al ervaring mee....ik had een losse elektrische toeter op mijn St1x gezet want ik vond de standaard bel een bedroevend zacht geluid maken. Die toeter werkte uitstekend maar werd door de omgeving gewoon niet gesnapt. Een fiets heeft een bel....geen toeter. Dus als ik aan kwam Stromeren met mijn toeter ging reageerde niemand ?! Reden: men wachtte op het brommer-geluid.......en dat maakte ik natuurlijk niet.

De reeds aangeschafte Spurcycle's hoeven met de aanstaand wetgeving echt niet gedemonteerd te worden: die mogen blijven. Het gaat gelden voor de nieuwe af te leveren Speed-Pedelecs. Volgens mij is de ingangsdatum 1-1-2018; maar dat kan ik mis hebben.
Dan gaan trouwens nog meer dingen anders: onder andere verplichte remlichten. Gegarandeerd dat ALLE fietsen (en dus zeker niet alleen Stromer) dit zullen moeten gaan verrekenen in een hogere aanschafprijs. Ik voorzie dan ook een spurt op de "goedkopere" huidige modellen als de prijsstijging aanzienlijk is.

Geniet van uw gong !
Reinout
Plaats reactie